Lyftkran

Lyftkran är verkligen inget nytt påfund. Lyftkranar har funnits i olika varianter ända sedan antiken. Det är till och med bevisat att de användes redan för 2 000 år sedan tack vare en stentavla som föreställde en kran som används till att bygga ett monument, och som har hittats i Rom. Användningen av kranar fortsatte under medeltiden då de bland annat var till en stor hjälp vid byggandet av katedraler. På den tiden fick människor själva agera kraftkälla genom att springa i hjul, men som tur är har utvecklingen kommit långt sedan dess. En tanke slår säkert många och det är nog inte underligt – undrar om det användes en sorts lyftkran till pyramiderna i Egypten? Ingen som vet men det är nog inte otänkbart!

I dagens samhälle finns det en rad olika typer av kranar som alla har sina fördelar, och många gånger olika arbetsområden.

Mobilkranar

Mobilkranar kan vara konstruerade på olika sätt, men oftast utgörs de av en teleskopisk järn- eller stålmast som sitter fast på en mobil plattform. Kranen kan sänka och höja bommen med kablar eller hydraulcylindrar, men även stålvajrar förekommer i så kallade fasta fackverkskonstruktioner.

Lastbilskranar

Lastbilskranar används på lastbilar för att lasta på och av gods med hjälp av hydraulik. Vanligt vid bland annat lastning av timmer eller andra tyngre produkter som transporteras i bulk och inte förpackade i ett slutet släp. Dessa kranar har fördelen att de går att vika in när de inte används för att de inte ska ta stor plats.

Pontonkranar

Som man kan gissa på namnet vilar dessa flytande kranar på pontoner. Pontonkranarna kan lyfta mycket tunga objekt och används bland annat till konstruktioner av broar, men i första hand till att lasta av och på båtar.

Portalkranar

Portalkranar lyfter objekt med hjälp av en traversvagn som går på spår och endast kan röra sig horisontellt. De används till tunga saker som stora behållare eller transportbilar som ska förflyttas. Dessa finns ofta vid exempelvis båtvarv.