Tillverkning av sträckmetall

Sträckmetall, även kallad expandermetall, tillverkas ur ett enda stycke tunn stålplåt som stansas ut i ett speciellt mönster som ger den färdiga produkten ett spännande tredimensionellt utseende. Detta mönster gör att metallen får oväntade egenskaper och kan sträckas och flexa betydligt mer än vad stålplåt kan göra. Då det inte finns några svetsar eller fogar i plåten blir den dessutom oerhört tålig för belastning. Av en kvadratmeter plåt kan man få ut upp till 20 kvadratmeter sträckmetall vilket innebär att den dessutom är oerhört resurssnål. Hur många kvadratmeter det går att få ut per meter plåt varierar beroende på hur stora maskhål det färdiga materialet är tänkt att ha. För en normal sträckmetall räknar man med en ytexpansion på två till tre gånger större än det ursprungliga materialet. Göteborgs Handelsstål AB tillverkar flera typer av sträckmetall.

Tillverkningen sker i speciella maskiner som stansar och sträcker metallen. Metoden för tillverkning av sträckmetall togs fram redan i början av 1900-talet och materialet ingår idag i ett flertal produkter från staket och ramper till nät som används inom hjärtkirurgin.

Sträckmetallen tillverkas för det mesta i obehandlat stål eller aluminium med en tjocklek på mellan 0,5 till 0,8 cm, men kan även tillverkas av till exempel rostfritt stål, aluminium och koppar. Sträckplåt kan även tillverkas i plast, vilket ökar användningsområdet ytterligare. Metallen, eller plasten, kan sedan behandlas på olika sätt. Ett exempel på efterbehandling är att plattvalsa den. Det gör nätet helt platt och vissa anser det vara mer estetiskt tilltalande. Det innebär dock att nätet förlorar en del av sin styrka och att det, i de fall det används som golv eller på gångväg, blir halare att gå på. Många tillverkare erbjuder sig även att klippa och forma materialet efter kundens önskemål, vilket kan vara lämpligt eftersom materialet är oerhört starkt och kan vara svårt att hantera utan rätt sorts utrustning